Communications > National Congresses > 2007

2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 

Albano, H; Van Reenen, C.; Todorov, S.; Hogg, T.; Dicks, L.; Teixeira, P. Ecology of lactic acid bacteria in “Alheira”, a fermented sausage traditionally produced in Portugal: isolation, identification and molecular characterization. “MICRO’07 BIOTEC’07-XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 30-2, 2007.

 

Alexandre, E.M.C.; Santos, D.M.J.; Brandão, T.R.S.; Silva, C.L.M. Ozone effect on some fruits and vegetables microbial contamination. “Micro’07 Biotec’07 – XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 30-2, 2007.

 

Alexandre, E.M.C., D.M. Santos, J.F. Fundo, T.R.S. Brandao, C.L.M. Silva. Study of the effect of non-thermal treatments on the safety of some fruits and vegetables. “8º Encontro de Química dos Alimentos”, Beja, Portugal, Março, 4-7, 2007.

 

Almeida, M.; Teixeira, P.; Silva, J.; Azvedo, J.; Teixeira, P. Survival of different Listeria monocytogenes strains in simulated gastro-intestinal tract conditions. “Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro-Dezembro, 29-2, 2007.

 

Amorim, L.; Fernandes, E.; Silva, J.; Gibbs, P.; Teixeira, P. Application of an impedimetric technique for the detection of lytic infection of Salmonella spp. by specific phages. “Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Antão, C. M., Roque, A. C. A., Malcata, F. X. Caseinolytic activity studies of proteases from melon seed extracts. MICROBIOTEC-XXXIII JPG 2007, Lisboa, Portugal, 2007.

 

Barbosa, J.I.B.; Teixeira, P.C.M. Occurrence of virulence factors among enterococcal isolates from traditional fermented meat products. “Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”,Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Barreiros, L.; Fernandes, A.; Manaia, C.M.; Nunes, O.C. Metabolic pathway for molinate degradation by a defined bacterial mixed culture. “MICRO’07-BIOTEC’07-XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro-Dezembro; 29-2, 2007.

 

Calheiros, C.S.C.; Duque, A.F.; Henriques, I.;Moura, A.; Correia, A. ; Rangel, A.O.S.S.; Castro, P.M.L. Dynamics of microbial communities from constructed wetlands treating tannery wastewater planted with Typha latifolia in different substrates. “Congresso Nacional MICRO-BIOTEC”, Lisboa, Portugal, Novembro-Dezembro, 30 – 2, 2007.

 

Campelos, M.I.; Gibbs, P.; Teixeira, P. Evolution of microbial populations in dry sausages produced in the North of Portugal: “Salpicão” and “Chouriça”. “Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Carvalho, M.F.; Ferreira, M.I.M.; Moreira, I.S.; P.M.L. Janssen, P.M.L. Biodegradation of fluorobenzene via AN ORTHO CLEAVAGE PATHWAY. “MICROBIOTEC XXXIII “,  Lisboa. Portugal,  Novembro 30 – Dezembro, 02, 2007.

 

Costa, F.; Manaia, C.M.; Figueiral, M.H.; Pinto, E. Genotypic analysis of Candida albicans isolates obtained from removable prosthesis wearers. “MICRO’07-BIOTEC’07-XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro 29 – Dezembro, 2, 2007.

 

Faria, C.;Vaz-Moreira, I.; Serapicos, E.; Nunes, O.C.; Manaia, C.M. Antibiotic resistance in Staphylococcus spp. isolated from water. “MICRO’07-BIOTEC’07-XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro-Dezembro, 29-2, 2007.

 

Fernandes, E.; Amorim, L.; Nicolau, A.; Silva, J.; Azeredo, J.; Teixeira, P. Viability and preservation of the lytic spectra of Salmonella bacteriophages during storage. “Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Fernandes, J. C., Tavaria, F. K., Pintado, M. E., Malcata, F. X. The antimicrobial effect of chitosans and chitooligosaccharides upon Staphylococcus aureus and Escherichia coli in model systems. VIII Encontro de Química dos Alimentos: alimentos tradicionais, alimentos saudáveis e rastreabilidade, Beja, Portugal: March 4-7, 2007.

 

Franco, M. I., Pintado, M. M., Gomes, A. M., Monteiro, M. J., Ferreira, A. C., Tavaria, F., Canada, J., Malcata, F. X. Flavour profile of Serpa – determined by sensory analysis and GC-MS. VIII Encontro de Química dos Alimentos: alimentos tradicionais, alimentos saudáveis e rastreabilidade, Beja, Portugal: March 4-7, 2007.

 

Fundo, J.F; Quintas, M.A.; Brandão, T.R.S.; Silva, C.L.M.  Storage stability of a safer ovos-moles formulation: texture and microbiological assessment. “8º Encontro de Química dos Alimentos”, Beja, Portugal, Março, 4-7, 2007.

 

Gomes, F. Brás; Riedstra, Ferreira, A.C.; Ferreira, J.P.M. Development of an immunoassay for ciprofloxacin using phage-displayed antibody fragments. “MicroBiotec XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Dezembro, 2007.

 

Guedes, A. C., Barbosa, C. R., Pereira, C. I., Amaro, H., Malcata, F. X. Attempts to find antibacterial activity in wild cyanobacteria. MICROBIOTEC-XXXIII JPG 2007, Lisboa, Portugal: November 30-December 2,  2007.

 

Kongo, J. M. & Malcata, F. X. Using microbiology, molecular biology and biochemistry to improve safety and sustainability of São Jorge cheese. MICROBIOTEC-XXXIII JPG 2007, Lisboa, Portugal: November 30-December 2, 2007.

 

Leite, D.; Ramalheira, M.R.; Silva, J.; Hogg, T.; Teixeira, P. Thermal inactivation of Salmonella spp. strains isolated from different food origins. “Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa. Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Lopes, A.R.; Barreiros, L.; Duarte, I.; Manaia, C.M.; Nunes, O.C. A case study of a Portuguese rice paddy field with a history of pesticide application. “MICRO’07-BIOTEC’07-XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro 29 – Dezembro 2, 2007.

 

Madureira, A. R., Gomes, A. M., Pintado, M. M., Malcata, F. X. Optimization of technological parameters during processing of whey protein matrices inoculated with Lactobacillus paracasei. MICROBIOTEC-XXXIII JPG 2007, Lisboa, Portugal: November 30-December 2, 2007.

 

Madureira, A. R., Rocha, C., Antunes, F., Pintado, M. E., Gomes, A. M., Malcata, F. X. Estudo das propriedades antimicrobianas de estirpes probióticas para inoculação em matrizes de soro de leite. VIII Encontro de Química dos Alimentos: alimentos tradicionais, alimentos saudáveis e rastreabilidade, Beja, Portugal: March 4-7, 2007.

 

Madureira, A. R., Rocha, C., Antunes, F., Pintado, M., Gomes, A., Malcata, F. X. Screening of antimicrobial properties of probiotic bacterial strains for incorporation in whey cheese matrices. VIII Encontro de Química dos Alimentos: alimentos tradicionais, alimentos saudáveis e rastreabilidade, Beja, Portugal: March 4-7, 2007.

 

Magalhães, R.; Almeida, G.; Teixeira, P. Enterobacter sakazakii and other pathogens in powdered infant formula (PIF). “MICRO’07 BIOTEC’07-XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 30-2, 2007.

 

Marques, A. P.G.; Rangel, A.O.S.S.;Castro, P.M.L. Phytoextraction of zn by solanium nigrum: effect of chelating agents (EDTA and EDDS) addition and inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi. “Congresso Nacional Micro’07-Biotec’07”,Lisboa, Portugal,  Dezembro, 2007.

 

Matos, A.; Borges, M.T.; Castro, P.M.L. Microbial community distribution and dynamics in a shallow raceway recirculating mariculture system. “Abstract Book Congress Micro’07-Biotec’07-XXXIIIJPG”, Porto, Portugal, 2007, p. 136.

 

Mena, C.; Leite, D.; Silva, J.; Teixeira, P.;Gibbs, P. Evaluation of the hippurate test as a method for the differentiation between Campylobacter jejuni and Campylobacter coli. “Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Oliveira, R.S.; Vosátka, M.; Castro, P.M.L.; Dodd, J.C. Phenotypic and functional variation of an arbuscular mycorrhizal fungal isolate to be used in phytorestoration. “MICRO’ 07-BIOTEC’ 07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro-Dezembro, 29-2, 2007.

 

Pereira, C. I., Gomes, A. M. P., Malcata, F. X. Contribution of milk components to survival of LAB and changes of pH. VIII Encontro de Química dos Alimentos: alimentos tradicionais, alimentos saudáveis e rastreabilidade, Beja, Portugal: March 4-7, 2007.

 

Pereira, C. I., Gomes, A.M. P., Malcata, F. X. Role of native lactic acid bacteria in the manufacture and ripening of model cheeses from goat’s milk. MICROBIOTEC-XXXIII JPG 2007, Lisboa, Portugal: November 30-December 2, 2007.

 

Pintado, A. I. E., Araújo, J. C. C., Pintado, M. M. E., Gomes, A. M. P., Malcata, F. X. Improvement of whey cheese matrices via incorporation of Lactobacillus acidophilus – proteolytic and glycolytic activities and their impact upon sensory analyses. MICROBIOTEC-XXXIII JPG 2007, Lisboa, Portugal: November 30-December 2, 2007.

 

Pintado, A. I. E., Ferreira, J. A., Pintado, M. E., Coimbra, M. A. & Malcata, F. X. (2007) Efeito de componentes do meio de cultura sobre a recuperação e quantificação de exopolissacarídeos. VIII Encontro de Química dos Alimentos: alimentos tradicionais, alimentos saudáveis e rastreabilidade, Beja, Portugal: March 4-7, 2007.

 

Ramalheira, R.; Brandão, T; Silva, J.; Hogg, T.; Teixeira, P. Survival of different Listeria monocytogenes strains to combined stresses. “Conferência: Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Ramos, B.F.; Miller, F.A.; Brandão, T.R.S.; Silva, C.L.M. Microbial interference in fruits: promoting fruit resistance against pathogenic proliferation. “Micro’07 Biotec’07 – XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 30-2 , 2007.

 

Ramos, O. S., Fonseca, S. C., Pintado, M. E., Malcata, F. X. Determination of critical concentration of whey protein gels, at various pH values, using microdifferential scanning calorimetry. VIII Encontro de Química dos Alimentos: alimentos tradicionais, alimentos saudáveis e rastreabilidade, Beja, Portugal: March 4-7, 2007.

 

Raposo, M.F.J.; Silva, J.V.N.; Sousa, C.C.; Morais, A.M.M.B.; Morais, R.M.C. Microbiological and sensorial analysis of Salicornia shoots preserved in controlled atmosphere. “Congresso MICRO BIOTEC XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 30-2, 2007.

 

Rola, M.; Brandão, T.; Silva, J.; Almeida, G.; Hogg, T., Teixeira, P. Survival of different L. monocytogenes strains to adverse conditions. “MICRO’07 BIOTEC’07-XXXIII JPG”, Lisboa, Portugal, Novembro-Dezembro, 30-2, 2007.

 

Silva, J.; Pereira, V.; Lopes, C.; Martins, A.; Castro, A.; Hogg, T.; Teixeira, P. Thermal inactivation of different strains of Staphylococcus aureus in two different heating media. “Micro’07-Biotec’07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Sousa, N.; Oliveira, R.S.; Castro,P.M.L. Compatibility between ectomycorrhizal fungi from Northern Portugal and pinus pinaster for reforestation of burned areas. “MICRO’ 07-BIOTEC’ 07-XXXIII JPG Congress”, Lisboa, Portugal, Novembro – Dezembro, 29-2, 2007.

 

Tavares, T. G., Pintado, M. E., Pereira, C. D., Malcata, F. X. Obtenção de concentrados proteicos e peptídicos a partir de soro de vaca, usando técnicas de filtração. VIII Encontro de Química dos Alimentos: alimentos tradicionais, alimentos saudáveis e rastreabilidade, Beja, Portugal: March 4-7, 2007.